Чи працюватиме інтернет в блекаут?

Це питання найпоширеніше серед наших Абонентів і, напевно, в кожного Українця.

Багато інтернет-операторів заявляють, що вони енергонезалежні та зазвичай зловживають цим словом в рекламних компаніях, користуючись необізнаністю Абонентів.

Тому ми вирішили написати розширені відповіді та внести ясність на всі ці складні питання.

  1. ІНТЕРНЕТ- ПОСЛІДОВНЕ З’ЄДНАННЯ МЕРЕЖ

Інтернет - це послідовне з'єднання від декількох до десятка мереж різних операторів. При цьому використовується телекомунікаційне обладнання в різних географічних місцях (вузлах/серверних), якому необхідне електроживлення.

Якщо в послідовному з'єднанні хоча б один вузол буде без електроживлення - всі хто за ним - будуть без Інтернету.

Тобто, якщо у Вашого оператора, наприклад, буде безперебійник тримати електроживлення 10 годин, а в магістрального оператора, який надає Інтернет Вашому оператору, - 6 годин, то не залежно чи Ваш оператор заведе генератор, чи поставе потужні безперебійники, Ви, на жаль, через 6 годин блекауту будете без Інтернету.

  1. ПРОБЛЕМИ З ГЕНЕРАТОРАМИ

Більшість вузлів з обладнанням знаходиться в місцях, де неможливо оперативно або надовго заводити генератор (з/д станції, місця зі спец. пропуском тощо). Особливо це стосується магістральних операторів, в яких технічний персонал, що обслуговує ці місця, знаходиться часом за 100-200 км.

У деяких магістральних операторів обладнання споживає більше 6 кВт електроенергії, що робить установку такого потужного генератора проблематичною, а інколи неможливою.

Генераторами здебільшого вночі працювати заборонено, через їх гучний звук, який заважає жителям сусідніх будинків. Також впливають обмеження комендантської години на майстрів.

  1. ВІЯЛОВІ ВІДКЛЮЧЕННЯ

Проблемою також є віялові відключення електроенергії, при яких в послідовних з'єднаннях вузлів, завжди один або декілька із них будуть без електроживлення. Для роботи мережі в такому разі необхідно майстрам постійно переміщуватися між віддаленими вузлами з генераторами.

  1. СИСТЕМНІ ВІДКЛЮЧЕННЯ

Ключовою проблемою буде системне вимкнення електроживлення, наприклад: 2/2 (2 години немає, 2 години є).

Для заряджання акумуляторів (мультигелевих, гелевих - які є найпоширеніші в безперебійниках в операторів) на 100% необхідно 10-14 годин, а часом і до 24 годин. Тобто, якщо безперебійник розраховано на 6 годин роботи, необхідно в 2-4 рази більше часу на заряджання (і це за умови, що акумулятор новий і має 100% ємність). При графіку від 2/2 до 2/8 - безперебійник не встигатиме заряджатися і втрате свій заряд вже в першу добу блекаутів!

Коли безперебійники втрачають можливість тримати хоча б 6-8 годин, майстри вже не в змозі підтримувати генераторами електроживлення в різних віддалених вузлах, із систематичним вимкненням живлення. Оскільки для перевезення/запуску генератора необхідний час. Якщо один майстер обслуговує 6-8 сіл і в двох немає електроенергії, він не може одночасно поїхати в два віддалених місця, тим паче якщо дорога до нього займає близько години, а безперебійник розряджається за пів години.

  1. ПРОБЛЕМИ В БАГАТОПОВЕРХІВКАХ

Найгірша ситуація в інтернет операторів у багатоквартирних будинках (та в деяких будинках приватного сектора), жителі яких одержують Інтернет кабелем "вита пара" від обладнання (свічів), яке знаходиться в кожному під'їзді/поверсі. Через те, що свічів забагато, на кожен безперебійник/генератор не поставиш, тим паче що вони зазвичай розміщені в невеликих за розміром боксах, де немає місця. І знову ж таки, проблема № 4 (описана вище) - безперебійники не допоможуть!

  1. МОБІЛЬНІ ОПЕРАТОРИ

Мобільний інтернет, на жаль, при блекауті працюватиме не довше роботи акумуляторів базової станції, генератори заводити по всім адресам базових станцій неможливо (через їх величезну кількість). А за умови відсутності домашнього інтернету, мобільний інтернет знову ж таки буде перевантажений і працюватиме з перебоями.

ЯК НАША КОМПАНІЯ ГОТУВАЛАСЬ ДО БЛЕКАУТІВ

  1. Ми тісно співпрацюємо з магістральними операторами, тож разом приготували резервні шляхи постачання Інтернету. Якщо один з напрямів буде без живлення - автоматично підключатиметься резерв.

  2. За рік ми максимально зменшували кількість вузлів/серверних, де необхідне електроживлення, реорганізувавши та об’єднавши їх.

  3. Максимально перевели мережі на пасивне оптоволокно, для якого не потрібне електроживлення.

  4. Основну проблему тривалого заряджання акумуляторів безперебійників ми подолали їх заміною на сучасні комплекти гібридних інверторів з літіонними акумуляторами lifepo4. Їх перевагою є швидкісне заряджання за 2 год на 100%, що дозволяє працювати при графіках вимкнення електроенергії: 8 год немає / 2 год є!!! Недоліком такого рішення є лише вартість, яка часто сягає 30-50 тис грн за комплект (звичайний безперебійник коштує 5-15 тис грн).
  1. Рішенням від нас для багатоквартирних будинків є проведення в кожну квартиру оптоволокна, в такому разі Інтернет не залежить від наявності електроживлення в будинку. Також, за можливості, ми ставимо безперебійники на всі свічі будинків, або об'єднуємо їх живлення на один безперебійник.

ЧИ ПО ВСІЙ МЕРЕЖІ «АВАТОР» БУДЕ ІНТЕРНЕТ ПРИ БЛЕКАУТІ?

Так. Але все залежить від графіків вимкнення електроенергії, а також від наявності Інтернету в магістральних операторів.

Компанією "Аватор" проінвестовано близько 7 млн грн в безперебійне живлення впродовж року, закуплено дві сотні комплектів сучасних інверторів та lifepo4 акумуляторів для ключових серверних, та ще стільки вкладено коштів в будівництво надземних та підземних основних/резервних магістралей.

Але однією з особливістю нашої компанії є робота як у великих, так і в сотнях віддалених маленьких населених пунктів, які ми продовжуємо поступово модернізувати сучасними безперебійниками.

Якщо електроживлення не буде більше доби, з великою вірогідністю, нам магістральні оператори не надаватимуть Інтернет, тому навіть заведені на наших серверних генератори не допоможуть.

Перемога за нами! Слава Героям України!

Ми у соцмережах:

© «Avator», 2013–2022